Hoppa till huvudinnehållet

Vithandad gibbon

Gibbonapor tillhör Sydosasiens regnskogar där de högt uppe i träden lever i livslånga parförhållanden. Paret inleder gryningen med högljudda sångduetter för att markera sitt revir, hålla inkräktare borta och förstärka banden mellan sig.

Kortfakta
Klass Däggdjur (Mammalia)
Ordning Primater (Primates)
Familj Gibbonapor (Hylobatidae)
Släkte Hylobates
Art Hylobates lar
Storlek

Gibbonens vikt är 4–8 kg. Svans saknas.

Livsmiljö

Gibboner lever nästan uteslutande uppe i regnskogarnas trädkronor. De är otroliga akrobater och rör sig snabbt från träd till träd med sina special­anpassade långa armar med händer som anpassats­ att likna flexibla krokar, för att ytterligare öka trädklättrings-förmågan.

Föda

Gibboner är några av de mest kräsna apdjuren när det gäller föda. De äter mogen frukt och unga lövskott, men även insekter, ägg och fåglar.

Visste du?

Hos många arter gibboner så skvallrar deras hårfärg inte bara om arten, utan också om ålder och kön. Hos vithandad gibbon är dock könen normalt väldigt lika och den färgskillnad som finns hos Borås Djurparks individer kan komma utav att de tillhör två olika delpopulationer med något annorlunda färgsättning.

Ett av de allvarligaste hoten mot gibboner är palmoljeindustrin. Tillverkningen av billig vegetabilisk palmolja är ett hot mot Asiens flora och fauna. Endast genom att vi konsumenter väljer produkter som är fria från den typen av olja, kan naturen räddas.

Fortplantning

Honan föder en unge vartannat eller vart tredje år efter en dräktighet på sju månader. Ungarna stannar hos familjen tills de blir könsmogna vid 6–8 års ålder. Detta gör att en gibbonfamilj består av mamma och pappa samt i bästa fall tre till fyra ungar.

Livslängd

Ungefär 25 år i det vilda, i djurpark 40 år.

Hotkategori

Gibboner var förr talrika i Sydostasiens regnskogar, men har decimerats kraftigt främst genom skogsavverkning och jakt.

Hotkategori enligt IUCN
  • Livs
    kraftig

  • Miss
    gynnad

  • Sårbar

  • Starkt
    hotad

  • Akut
    hotad

Östlig bongo > < Sydlig trubbnoshörning