Hoppa till huvudinnehållet

Svartvingad toko

Tokon tillhör en grupp av mindre näshornsfåglar där arterna är kända för sin säregenhet att mura in sig i en hålighet i ett träd innan äggen kläcks. Honan låter sig muras in och ruvar sina ägg medan hanen står för att finna mat.

Kortfakta
Klass Fåglar (Aves)
Ordning Praktfåglar (Coraciiformes)
Familj Näshornsfåglar (Bucerotidae)
Släkte Tockus
Art Tockus deckeni
Storlek

Tokon väger 120–200 gram där hanen är något större och har en röd näbb med en krämfärgad spets och svarta bitytor.

Livsmiljö

Tokon finns i östra delen av Afrika, bland annat i Tanzania, Kenya, Etiopien och Somalia där de lever i torra, snåriga taggbuskmiljöer i stäpp och torr savannmiljö. Ofta kan man höra deras långa monotona rop tidigt på morgonen.

Föda

Precis som de flesta andra typer av näshornsfåglar kommer tokons långa kraftiga näbb väl till pass när de som allätare jagar levande byte såsom möss och andra mindre gnagare, men också när de äter frukter med tjockt skal. Främst söker de sin föda på marken.

Visste du?

Före äggläggning så hjälps hane och hona åt att försegla ingångshålet till ett gammalt återanvänt hackspettshål eller annat naturligt hål i ett träd, med en blandning av lera, frukt och spillning. När hålet är nästan helt igenfyllt kryper honan in och hanen förseglar det sista så bara ett litet hål blir kvar. Honan lägger därefter äggen och under ruvningstiden och tiden efter att ungarna kläckts stoppar hanen in mat till honan genom den trånga öppningen. Detta förhindrar boplundring av fiender, såsom apor etc. När hona och ungar får det för trångt efter en knapp månad, bryter sig honan ut och ungarna förseglar hålet igen. ­Honan hjälper sedan hanen att finna mat. När ungarna är flygfärdiga plockar de sönder förseglingen själva och tar sig ut.

Fortplantning

Arten är parlevande, där honan lägger 2–4 vita ägg som hon ruvar i en dryg månad.

Livslängd

I det vilda ungefär 10 år, men i djurpark upp till 20 år.

Hotkategori

Arten är inte allvarligt hotad idag, men det finns anledning att hålla den under uppsikt på grund av en ibland omfattande jakt i syfte att antingen döda fåglar för troféer eller för att äta, men också för att fånga och sälja dem som burfåglar.

Hotkategori enligt IUCN
  • Livs
    kraftig

  • Miss
    gynnad

  • Sårbar

  • Starkt
    hotad

  • Akut
    hotad

Sydafrikansk pälssäl > < Svart sulawesimakak