Hoppa till huvudinnehållet

Kafferbuffel

Kafferbuffeln lever i stora hjordar med mellan 50–500 djur, huvudsakligen under större delen av året bestående av kor och kalvar. Vid parningstid ansluter sig tjurar, som annars går i mindre grupper med enbart handjur. Arten anses vara det farligaste djuret i Afrika.

Kortfakta
Klass Däggdjur (Mammalia)
Ordning Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
Familj Slidhornsdjur (Bovidae)
Släkte Syncerus
Art Syncerus caffer
Underart S.c. caffer
Storlek

Kafferbuffelns vikt är 700–1 000 kg.

Livsmiljö

Det finns två underarter afrikanska bufflar; kafferbuffeln som lever på savannen och den mindre rödbuffeln som lever i regnskogsområden. Den sistnämnda blir inte lika stor som sin svarta släkting.

Föda

Kafferbuffeln äter i första hand gräs, men omkring 5% av dieten utgörs av blad och skott. Kafferbuffeln behöver dricka minst en gång per dygn och trivs därför bäst i områden med bra tillgång på vatten.

Visste du?

Kafferbuffelns matsmältningsystem gör att den kan tillgodogöra sig näring från längre och grövre gräs än någon annan idisslare?

Större rovdjur som exempelvis lejon är givetvis en fara för buffeln, men ofta är det faktiskt parasiter och fästingar som ställer till med långt mycket mer plåga för dem. Flera fågelarter tillåts dock att fungera som hjälp för att ta bort de störande krypen.

Fortplantning

Honan är dräktig i elva månader och föder normalt en kalv. Parningstiden är inte säsongsbunden men är som intensivast under regnsäsongen.

Livslängd

Kafferbuffeln kan leva ca 16–20 år, i djurparker omkring 30 år.

Hotkategori

Populationen av kafferbuffel har minskat på grund av jakt, sjukdomar och konkurrens från tamboskap. I Sydafrika blev den under en period tillfälligt utrotad, men har återintroducerats igen.

Hotkategori enligt IUCN
  • Livs
    kraftig

  • Miss
    gynnad

  • Sårbar

  • Starkt
    hotad

  • Akut
    hotad

Kungspytonorm > < Humboldtpingvin