Hoppa till huvudinnehållet

Djurparkens nyfödda elefantkalv i stora svårigheter

19 april, 2017

Långfredagens morgon födde elefantkon Panzi sin första kalv. Men kalven har misslyckats med att dia mamman, och nu kämpar personalen för att få det att fungera.

 

Såhär säger djurparkens veterinär Therese Hård:

Vårt primära fokus ligger på att få kalven att dia från mammans spenar. Det är den enda realistiska möjligheten att få ett fungerande djur som kan överleva på sikt.

Alla som någon gång har försökt detta med en hundvalp eller ett föl vet hur tufft det är.

Oftast går detta bra -vi har haft många elefantfödslar i djurparken och detta är första gången det händer. Men både hos sällskapsdjuren, i det vilda och i djurparker händer det ibland att hela samspelet mellan moder och avkomma inte fungerar, även om de har knutit an till varandra. Det är sällan möjligt att helt förklara varför.

Kalven kämpar, mamman också och djurvårdarna lägger ned ett jättejobb på detta. Det är väldigt påfrestande för alla inblandade. Vi är i konstant kontakt med andra djurparker runtomkring i Europa med liknande erfarenheter och alla är väldigt hjälpsamma, även om varje situation är unik.

Flocken fyller en mycket viktig funktion för djurens trygghet, och det är viktigt att de får vara tillsammans så mycket som möjligt. Matriarken (ledarhonan) Dudu är kalvens mormor, och hennes erfarenhet av de egna kalvningarna är ovärderlig för omhändertagandet av Panzis kalv.

Vi gör allt det vi kan och tar en dag i taget.

Vi vill tacka alla som visar sitt stöd och för alla fina hälsningar vi får -det betyder mycket för oss.

Dela detta inlägget